Hvor er de ambitiøse håndværker-iværksættere?

En god ven – relativt nystartet som selvstændig maler – påpegede forleden over for mig, at der generelt bliver lagt alt for stor vægt på it og videnstunge virksomheder, når der bliver snakket iværksætteri; både på Christiansborg, i EU – og i mit iværksætterprogram De 6 Hatte på Radio24syv. Det undrede ham såre, at når man søger at fremme iværksætteri og vækst i Danmark, så er det konsekvent virksomheder, der har opfundet en dims, et computerprogram eller arbejder med mikroskober og/eller reagensglas, som løber med statsmidlerne, den fokuserede (gratis) rådgivning og omtalen i øvrigt.

”Hvem siger, den næste store virksomhed ikke laver noget helt normalt? Vi har jo trods nogle stykker,” sagde han og fremhævede giganter som ISS og MT Højgaard, der har skabt milliardforretninger på henholdsvis at gøre rent og bygge ting.

Han har en pointe. Og en god en af slagsen. Langt over halvdelen af alle nye virksomheder i Danmark er helt almindelige virksomheder som malere, murere, vvs-folk, konsulenter, m.fl. Alligevel bliver de faggrupper forbigået i tavshed, når vi stiller skarpt på hvilke virksomheder, der skal skabe de arbejdspladser, Danmark skal leve af i fremtiden. Op mod 90 procent af de eksisterende virksomheder herhjemme arbejder med noget så simpelt som produktion, fødevarer, distribution, byggeri og handel. Og de er bestemt ikke alle sammen ved at blive kvalt af finanskrisen eller den billigere arbejdskraft fra øst. Langt fra. Det er bare de kriseramte virksomheder, vi oftest hører om i medierne. Og når vi fremhæver de gode eksempler, er det oftest dem, der har patenteret et nyt spændende produkt, solgt en it-virksomhed for et trecifret millionbeløb eller er på vej til at revolutionere verdenen.

Vi har i årtier tudet folk ørerne fulde af, at det er ”knowhow”, der skal finansiere Danmarks velfærd i fremtiden.  Og det er jeg ikke uenig i. Problemet er, at når man så ensidigt fokuserer på videnstunge og teknologiske virksomheder i snakken om vækst og iværksætteri, så fremmedgør man langt størstedelen af landets selvstændige erhvervsdrivende. Hvorfor skulle en maler blive inspireret til at skrue op for vækstambitionerne ved at høre om virksomheden, der har opfundet en teknologi til at styre mobiltelefonen med øjnene? Hvorfor skulle en konsulent begynde at tænke internationalt af at høre historien iværksætteren, der har patenteret en ny type hjertemedicin? Hvorfor skulle tøjforretningen få lyst til at gå Bestseller-planken ud at historien om endnu en software-virksomhed, der er blevet solgt for et trecifret milliardbeløb?

Til eksempel har regeringen de seneste års tid nedsat en stribe vækstteams med repræsentanter fra erhvervslivet, der skal afdække mulighederne for at få sparket gang i de økonomiske hjul. Men blandt de ni vækstteams er det kun en tredjedel, der målretter indsatsen mod de mere klassiske brancher; nemlig vækstteamene for fødevarer, turisme og design. De øvrige teams fokuserer alle i større eller mindre grad på brancher med teknologi, hvide kitler, tunge forskningsprojekter, doktorgrader og langvarige (boglige) uddannelser. Hvor er vækstteamet for håndværk? Og for handel?

Uheldigvis rammer min kritik mig selv lige midt i panden som en boomerang. I denne sammenhæng er mit radioprogram De 6 Hatte et kæmpe glashus – ikke en eneste håndværker har medvirket og kun en enkelt konsulent. Efter snart 60 programmer er det næsten udelukkende iværksættere inden for teknologi, software, design og life science, der har haft mulighed for at præsentere deres forretning over for programmets panel og for lytterne. Det er for ringe! Det eneste adgangskrav til programmet er vækstambitioner – iværksætterne skal ville mere med deres virksomhed end blot at blive herrer over egen tid og/eller at slippe for en besværlig chef. Og selvfølgelig er der både malere, murere, frisører og handelsdrivende derude, der drømmer om at skabe en international forretningssucces. Jeg er bare ikke stødt på dem endnu – eller også har jeg ikke ledt grundigt nok. Det beklager jeg dybt.  De 6 Hatte har til formål at stimulere flere til at forfølge deres iværksætterdrømme – og få de igangværende iværksættere til at skrue op for deres ambitioner. Vi får faktisk statsmidler (Radio24syv er public service) til vores projekt. Og ikke mindst i det lys er det mildest talt utilstrækkeligt, at vi taler hen over hovedet på 70 procent af landets nystiftede virksomheder.

Indtil videre rekrutterer vi udelukkende iværksættere til programmet via Connect Denmarks Springboards. På den måde kan jeg undgå beskyldninger for, at jeg bare hiver mine venner i studiet – og i øvrigt sikre, at deltagerne har en vis erfaring med at præsentere deres virksomhed og få kritik på den. Deltagerne på disse Springboard har nemlig alle meldt sig til sparring med professionelle erhvervsfolk, fordi de vil ud over rampen – og også gerne landets grænser – med deres virksomhed. Og i denne bunke af knap 1000 virksomheder har jeg ikke haft held til at finde én håndværker, der eksempelvis kunne have ambitioner om at udkonkurrere den billigere arbejdskraft fra Østeuropa med bedre produkter, højere kvalitet, hurtigere levering og/eller bedre service. Men mon ikke, I er derude?

I hvert fald er min opfordring – og fortæl det også gerne til alle nystartede erhvervsdrivende i dit netværk:

”Kære iværksætter inden for de traditionelle erhverv. Prøv dine vækstambitioner af på Connect Denmarks Springboards – så tør jeg næsten godt love, at det giver automatisk deltagelse (og eksponering) i landets eneste radioprogram for og om iværksættere.”

Jeg vil i hvert fald rigtig gerne være med til at stimulere iværksætterånden og lysten til at tænke stort blandt de nystartede malere, tømrere, konsulenter og alle de andre typer virksomheder, der er flest af i dette land – og som De 6 Hatte ikke rammer.

Danmark har virkelig brug for det.

10 responses to “Hvor er de ambitiøse håndværker-iværksættere?

 1. hej Anders,

  kunne det have interesse at få besøg af fremtidsforsker Axel Olesen, der har en masse viden og holdninger af hvad Danmark skal leve af i fremtiden?

  Jeg har selv brugt ham i et par foredrag, og han har bl.a. også optrådt på sidste iværksættermesse, hvor I også selv var tilstede.

  Se også: http://www.nextnordic.com/

  Det kunne måske være interessant at få hans vinkler på hvor vi skal lægge kræfterne henne fremover.

  Håber du kan bruge mit input, og du er naturligvis velkommen til at kontakte mig, hvis du skulle have yderligere spørgsmål.

  Vh
  Kim Soelberg Jørgensen
  http://www.jobsøgningsguide.dk

 2. Iværksætter giv op, det er blevet meget svært. Det er ikke nok med en god ide, der skal også sælges. Jeg er selv iværksætter og har 2 gamle AAA virksomheder.
  Startede med, i hånden, at skrive adresser og sende oplysninger til kundeemner. DET KAN MAN IKKE MERE.
  Porto omkring 8 kr/brev betyder at bare det at sende oplysninger koster en formue. Internettet ja, men det er forbudt, det kan du ikke bruge medmindre kundeemnerne har bedt om oplysninger på produktet – det kan de selvfølgelig ikke, når de ikke kender det. Staten har endda ansat folk, som kan straffe dig, hvis du kommer til det!
  Jeg kunne godt fortsætte med nye produkter og har økonomien til markedsføring i begyndelsen.
  Min sidste ide går til kineserne, de kan færdig udvikle til små penge og produktet kan sælges fra Asien og profit kan nok parkeres der. Produktion i udlandet er at foretrække, de har ikke energiafgifter og andet dræbende.
  Udstillinger duede i gamle dage, men nu er der kun Herning Messen tilbage i Danmark, hellere udstille i Asien måske i Tyskland, der kommer kunderne og prisen er ikke meget højere.
  Iværksætter giv op, har du endelig produktet, så får du nok problemer med CE mærkning og andre standarder, der skal overholdes, det klares let i Kina. Det koster 4-5.000 at flyve til Kina.
  Har du en god pose penge, som jeg har, klares det let, men nye bliver slagtet af systemet! Alle burde være offentligt ansatte, der er betalt frokost og ingen risiko og der stilles ikke store krav, pokker skulle da arbejde 50 timer om ugen for at blive slagtet af systemet. Du kan selvfølgelig sælge din ide til andre, men du får ikke meget ud af det.

 3. Håndværkere, detailhandel, service, IT – branchen er vel ikke afgørende, det afgørende er ambitionerne.
  Udgangspunktet for en iværksætter kan jo også som Michael Ring fra Stelton være en overtagelse af en lidt hensygnende virksomhed der bliver re-vitaliseret.
  Alle virksomheder, der har en vækst-dagsorden må nødvendigvis være drevet af iværksætter-typer. Vækst – ikke blot som en ny kunde eller salg af et nyt produkt – men mere som dagsorden for virksomheden kræver en meget mere fokuseret indsats.
  Implementering af nye disruptive forretningsmodeller eller at bringe disruptive modeller ind på nye markeder kan skabe værdi langt ud over “almindelig organisk vækst”. Mange virksomheder og forretningsideer lever en lidt hensygnende tilværelse, fordi der ikke konsekvent arbejdes med vækst som dagsorden.
  Det bør også være fokus for “De 6 hatte” som dermed kan bringe et endnu bredere billede af mulighederne i dansk erhvervsliv.
  Og så stop al klynkeriet – Danmark er et genialt sted for iværksættere og vækstvirksomheder. Vi er internationalt orienterede som udgangspunkt og vi har masser af dygtige mennesker, samtidig har vi fået en regering, der rent faktisk anerkender iværksætternes betydning.

 4. Jamen kære Anders da – det er netop dette der udgør hattenes ypperste kvalitet!

  Hele pointen men hattene er at beskytte iværksætteren/tænkeren imod at blive udstillet som om han ’er’ produktet. Det har nogle pudsige konsekvenser, og måske også nogen som bør forurolige dig….

  Det vil sige at hattene netop aldrig er attraktive i en coachende/intimteknologisk sammenhæng, de er tværs imod – altså fx i virksomhed hvor produkt og person er smeltet sammen i et. I næste instans er det netop denne kvalitet som kan gøre forskellen for en seriøs investor. En virksomhed som alene bygger på én persons personlige/faglige integritet vil alt andet end lige være et dårligt papir en dårlig investering!

  Det du skal se på er den kvalitetsforskel der er imellem ”dit” program og fx ”dragons den”? I lyset af ovenstående er det måske mere tydeligt at hattene flytter vores fokus væk fra ’subjekterne’ – som hvis du gør det godt bliver udfordret, til gøre sig umage med at holde fokus væk fra aktøren….

  Når du nu angribes fra forskellige sider er dette et udtryk for en manglende forforståelse, eller det måske nærmere et udtryk for en ”hatteløs” jagt på de tåbelige iværksætter idealer som vi så gerne dyrker? Grunden til at der ikke er flere iværksættere er at vi ikke har brug for flere helte, vi har derimod brug for mere af den beskyttelse som du har formidlet med dine 60 hatte udsendelser.

  Af samme årsag udgør dine 60 udsendelser en værdifuld evidens for hattenes kvaliteter – du har dermed nu give de 4 personer som er autoriseret til at undervise erhvervslivet et værdifulde referencepunkt. Fidusen er jo at kun de autoriserede undervisere kan gøre det du har gjort endnu bedre ’for’ den enkelte kunde…. den fulde hatte proces kan naturligvis ikke foregå i det miljø du kan give den.

  Det som er foruroligende/beroligende er altså at hattene er så subtile i deres design at de ikke kan ’tvinge’ dig til at opgive dine idealer… altså igen dette er den del af den beskyttelse ’du’ ydes!

 5. Manden aner jo ikke hvad han snakker om, vi kæmper jo netop hver dag mod både beokrati, folk som ikke vil arbejde under danske forhold m.m, igår blev der offenligt gjort at skat havde fat i over 800 ulovlige udenlanske virksomheder, så jeg vi har masser at kæmpe imod modsat dig, som jo skriver på dansk, der er jo ikke mange konkurenter.

 6. Det som vi kan lærer af hattene er altså at de beskytter os imod at opfører os som ”helte”…. de idealer som vi normalt knytter til en primadonna, viser sig at være ”falsk heltebetegnelse” …. fidusen er at den ægte primadonna ikke spiller med på dette spil, han er med for kunstens skyld!

  Det er præcis det som masseiværksætterene er på udkig efter – de mest ’ambitiøse’ af dem er ude efter ’produkter’ som er udviklet. Eller også er de på udkig efter iværksættere, som allerede er klar til at klippe navlestrengen mellem dem selv og produktet…

  Det betyder også at den ”helte iværksætter” som politikerne snakker om reelt oprinder fra deres egne ”repræsentations fantasier”.

  Six Thinking Hats© udgør er altså én af mange taktiske tilgange til hvordan vi undgår at havne i sådanne politiske situationer. Det samme kan naturligvis gøres mange andre scenarier, og det er det som jeg arbejder hårdt på at iværksætte…..

  Ja – det vil sig at jeg arbejder på at skabe nye iværksætter mekanismer. Disse vil ikke kun fungere på det kommercielle niveau, men de vil også fungere inden for demokratiet, sociale netværk og kunsten….

  Karl Marx(!) har en gang sagt: ”De ved det ikke, men de gør det!” – Den gælder begge veje, politikerne gør netop kun det gode, hatten kan gøre det bedre!

 7. Det meste iværksætterstøtte er spild af tid og penge når statens embedsmænd og Skat samtidig gør alt hvad de kan for at kværke så mange små virksomheder, som det er dem muligt.

  Statens iværksættercentre gør alt for at skjule de mange
  brugbare selskabsformer som eksempelvis SmbA for deres gratis klienter. Erhvervscentrene gør det også.

  Hele EU’s mylder af selskabsformer med begrænset
  hæftelse er brugbare. Nu kommer omsider den danske version af GmbH UG men underlagt de mange danske begrænsninger.

  Samtidig suspenderes det til det ekstreme simple iværksætterselskab SmbA men ikke AmbA og heller ikke FmbA. Virkningsdato er 1.1.2014.

  Hvor ER de? De skal da bare kombinere deres know-how og danske kundeunderlag med billige polske håndværkere, som der er mange af. Så slipper de også for de mange falske job-ansøgninger.

  Steen Gude ville aldrig være anklaget for skattesvindel til 40 MKR for at eje hvad Skat kalder lystbåde via selskaber, hvis han i tide var flyttet ud til et mere skattevenligt land.

  Håndværksrådet har ingenting gjort for at sikre deres
  små medlemmer begrænset hæftelse.

  Amino Jantelovsdebattører medvirker til at undertrykke relevant kendskab til de højst mærkværdige EU skatteregler og dobbeltbeskatningsningsoverenskomster, hvor skattepligt flytter til de lande, hvor ledelsen har bopæl.

  Man kan dog i et vist omfang gardere sig, hvis man kender til de fleste faldgruger og/eller betaler nogle spejdere.
  Danmark KAN godt være et godt land at leve for andre end Herr Møller.

  Ellers skal man hurtigst muligt skabe den nødvendige selskabsstruktur og så flytte helt eller delvist ud af landet.

  Marginalskatten i Polen er 19%, Rusland 13% og Finland
  har højeste marginalskat på 30%. Der er lige nu mange
  dygtige teknikere i DFinland. Udbytteskat i USA er 15%.

  Så Helle med de mange kvindelige ministre og støttet af Johanne kæmper ligesom Lars LR en håbløs kamp for at skabe vækst i Danmark.

  Over 2-300 store danske virksomheder er allerede i Polen.
  De nøjsomme, hårdføre og til det ekstreme arbejdsvillige og ofte veludannede polakker arbejder også gerne i Danmark når det ellers er nøedvendigt.

  Med en billig privat luftbro til Szczecin vil denne tendens accelere hurtigt.

  Jeg har indtil flere planer, som er klar til at blive sat i gang.
  Danske bosiddende må eksempelvis gerne køre polske biler i Danmark som ansatte i polske firmaer. Der er ingen vægtafgift i Polen, LPG koster en brøkdel af benzin i Danmark og forsikringer er billige til det ekstreme i forhold det prisniveau, som danske forsikringsselskaber har etableret i Danmark. En stor polsk bil koster eksempelvis 2000 KR for en ansvarsforsikring med vejhjælp.

  Enhver dansk entreprenør kan etablere et eller flere polske firmaer, som leverer varer og services i Danmark. Hvis man skifter personalet ud vil disse polakker blive beskattet i Polen til en langt mere lempelig beskatning hvis ikke til 19% som underleverandører.

  Så hvor bliver håndværkerne af? Det skal nok kommer når det går op for dem, at de er taget ved næsen i kleptokratiet Danmark.

 8. nej hvor er du naiv…..du kan ikke forstå at du ikke har adgang til nogle af de rigtige iværksætter, og du bliver ved at rekrutere folk til dit program af organisationer som connect danmark. kan du ikke se at det drejer sig om en flok konsulenter der leger eksperte inden for erhverv? rigtige iværksætter bruger ikke deres tid på at møde sådanne mennesker. vogn op. du er jo journalist, hvad så med noget rigtige research, alla det du sikkert lærte noget om på journalistskolen? tag ud på gaden og find de rigtige iværksættere, det vil du ikke fortryde, vi er jo mange derude.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *